Six Thinking Hats

1.      Six Thinking Hats

2.      Cele Sase Palarii

3.      Ce este Gandirea Paralela

4.      Aplicatii

5.      Beneficii

6.      Castigi timp

7.      Utilizarea tuturor resurselor

8.      Organizare

9.      Sinergie

10.  Îndepărtarea ego-ului

1. Six Thinking Hats® este o tehnică puternică şi de mare importanţă creată de Dr. Edward de Bono.

Este utilizată pentru a privi deciziile din mai multe perspective importante. Aceasta te forţează să ieşi în afara stilului tău obişnuit de gândire şi îţi permite să vezi situaţia dintr-o perspectivă globală.

De asemenea, permite emoţiilor şi scepticismului necesar să fie luat în considerare în ceea ce altfel ar fi decizii pur cognitive. Deschide oportunitatea pentru creativitate chiar în procesul de luare a deciziilor.

Tehnica ajută, de exemplu, ca oamenii pesimişti în mod constant să devină pozitivi şi creativi.

Planurile dezvoltate cu Six Thinking Hats® au un impact şi o flexibilitate mult mai mari decât ar fi avut în mod obişnuit.

În acelaşi timp, permite evitarea greşelilor în relaţiile publice şi identifică motive solide să te abţii de la demararea unei acţiuni dacă nu eşti total angajat în ea.

Contactează-ne acum pentru a beneficia în compania ta de trainingul Six Thinking Hats® în variantele română sau engleză, şi pentru a comanda de Bono Thinking 24x7, primul instrument electronic care utilizează metodele de gândire Edward de Bono Lateral Thinking şi Six Thinking Hats.

Mind Master aduce în compania ta instrumentele de Bono - distribuitor autorizat pentru limba română al de Bono Thinking Systems.

inceputul paginii

2. Cele Şase Pălării reprezintă şase moduri de procesare a informaţiei. Ele nu sunt etichete pentru tipuri de oameni. Purtând mental fiecare pălărie şi schimbînd-o poţi uşor să îţi concentrezi sau să-ţi focalizezi gândirea într-o conversaţie sau într-o şedinţă pe unul din cele şase moduri de gândire.

În gândirea tradiţională adversarială, A şi B sunt în conflict. Fiecare parte critică punctul de vedere al celuilalt. Metoda Six Thinking Hats®permite Gândirea Paralelă. Ambii A şi B poartă fiecare pălărie împreună în timp ce explorează fiecare parte a problemei. Confruntarea adversarială este reînlocuită cu explorarea cooperativă a subiectului.

Metoda Six Thinking Hats® permite o conştientizare crescută a tipului de gândire care este folosit cu fiecare ocazie şi astfel oamenii au ocazia să îşi dea seama dacă sunt blocaţi într-un anumit tip de gândire şi să înveţe să le folosească pe toate, mărindu-şi astfel eficienţa.

Pălăriile sunt utilizate proactiv şi nu reactiv.

Pălăria Albă se concentrează pe informaţii. Se referă la fapte, figuri, informaţii disponibile sau necesare.

Pălăria Galbenă se concentrează pe beneficii şi aspecte pozitive.

Pălăria Roşie dezvăluie intuiţiile, sentimentele şi emoţiile.

Pălăria Neagră este pălăria problemelor, criticilor şi a precauţiilor.

Pălăria Verde este cea a creativitătii, schimbării, a alternativelor, propunerilor, a ceea ce este interesant şi provocativ. Aici pot fi folosite tehnici de Gîndire Laterală.

Pălăria Albastră este pălăria coordonării. Nu vizează un subiect în sine, ci procesul gândirii.

inceputul paginii


3. Ce este Gândirea Paralelă ?

Este aproape opusul gândirii argumentative, adversariale şi contradictorii unde fiecare parte are un punct de vedere opus. Gândirea vestică se concentrează pe „ce este”, ceea ce este determinat prin analiză, judecată şi argumentare. Este un mod de gândire util, dar nu e singurul.

În zilele noastre, cultura vestică depinde de acest tip de gândire. În disputele în familie, în discuţiile în afaceri, în conducerea şedinţelor, noi folosim sistemul de gândire grec, bazat pe argumentare şi gândire critică şi promovat de Socrate, Aristotel şi Platon. De la Socrate am moştenit emfaza pe argumentare şi gândire critică, el alegând să facă din argumentare principalul instrument al gândirii. De la Platon avem noţiunea că există un „adevăr” undeva, dar că trebuie să-l căutăm ca să-l găsim. Calea prin care căutăm adevărul este să folosim gândirea critică pentru a ataca neadevarul. De la Aristotel avem un tip de logică bazat pe identitate şi non-identitate, pe includere si excludere.

Până în zilele noastre, argumentarea este considerată baza gândirii normale. Cea mai pură formă a acestui tip de gândire o găsim în sălile de judecată unde acuzarea susţine o parte a argumentării şi apărarea cealaltă parte. Fiecare vrea să dovedeasca că cealaltă parte greşeşte. „Adevărul” va fi căutat prin argument.

În gândirea tradiţională, dacă avem o casă frumoasă şi o persoană stă în faţa ei, o persoană stă în spate şi câte una pe parţile laterale, fiecare va avea un unghi de vedere diferit şi persoanele se vor contrazice că ceea ce vede fiecare este punctul de vedere corect. În gândirea paralelă, toţi patru se uită la partea din faţa casei, apoi toţi patru privesc partea laterală, apoi partea din spate şi cealaltă parte. Deci, în acelaşi moment toţi văd în paralel aceeaşi parte a casei. Şi pentru că fiecare persoană vede toate părţile casei, aceasta este explorată pe deplin. Gândirea paralelă înseamnă că în orice moment, toţi se uită în aceeaţi direcţie.

În gândirea paralelă, ambele puncte de vedere, oricât de diferite ar fi, sunt puse in paralel. Dacă mai târziu este necesar să se faca o alegere, se va începe din acest punct. Dacă nu se poate face nici o alegere, atunci design-ul trebuie să acopere ambele posibilitaţi. În orice moment, concentrarea este pe rezultat.

Esenţa gândirii paralele este ca în orice moment, fiecare se uită în aceeaşi direcţie, dar direcţia se poate schimba. Unui explorator i se poate cere să se uite spre nord sau spre vest. Acestea sunt etichete standard ale direcţiilor. La fel avem nevoie de direcţii pentru gândire. Care sunt direcţiile standard în care oamenii pot fi invitaţi să privească ? Cele Şase Pălării !

inceputul paginii

4. Aplicaţii :
- rezolvare de probleme
- training creativ
- luarea deciziilor
- formarea echipelor
- gîndire critică şi analitică
- managementul proiectelor
- dezvoltarea proceselor şi produselor
- comunicare inter-culturală
- facilitatori ai întîlnirilor

inceputul paginii

5. Beneficii :
- uşor de învăţat, folosit şi implementat
- organizează şi clarifică gândirea
- îmbunătăteşte calitatea deciziilor
- toţi participanţii au şansa de a-şi exprima opinia
- poate fi folosită la toate nivelurile
- salvează timp, scurtînd întâlnirile
- permite schimbări ale comportamentului fără a-l ataca
- îmbunătăţeşte comunicarea inter-culturală
- sprijină iniţiativele de schimbare
- şedinţele devin mai concentrate şi mai productive
- nu există criticism, ci numai punctarea slăbiciunilor
- măreşte numărul şi calitatea ideilor practice
- energizează echipele prin caracterul ludic
- separă ego de performanţă
- permite emoţiilor şi scepticismului să moduleze luarea deciziilor
- reduce conflictul între membrii grupului
- poate fi folosită atât individual, ca şi în grup

inceputul paginii

6. Castigi timp
Folosind metoda celor sase palarii poti reduce timpul alocat şedinţelor cu pînă la 75%. În gîndirea obişnuită, tradiţională, dacă cineva spune ceva, tu trebuie să răspunzi, chiar dacă numai din politeţe. Cu gîndirea paralelă, toţi se uită în acelaşi timp în aceeaşi direcţie. Nu trebuie să răspunzi la ceea ce a spus ultima persoană. Pur şi simplu, adaugi altă idee în paralel. La final, subiectul este explorat repede şi în întregime.

inceputul paginii

7. Utilizarea tuturor resurselor
Cu metoda Şase Pălarii experienţa şi cunostinţele tuturor membrilor grupului sunt utilizate pe deplin. Fiecare se uită şi lucrează in aceeasi directie, spre deosebire de argumentare sau discutiile libere. În cazul argumentării fiecare parte vrea sa cîstige. Dacă o parte se gîndeste la un aspect din care poate beneficia partea adversă, atunci nu-l va prezenta. Scopul este preponderent de a cîstiga, nu a explora în întregime subiectul respectiv. Aşa cum concentrarea razelor de soare poate topi un metal, concentrarea abilităţilor mentale ale mai multor persoane asupra unei probleme poate rezolva uşor problema respectivă.

inceputul paginii

8. Organizare
Confuzia este cel mai mare duşman al unei gîndiri bune, de calitate. Noi încercăm să facem prea mult deodată. Ne uităm la informaţii, suntem afectaţi de sentimente, căutam idei noi, vrem să fim precauţi, vrem să găsim beneficii şi totul deodată. Este mult mai uşor să facem totul pe rînd cu metoda Six Thinking Hats®.

inceputul paginii

9. Sinergie
Un cuvînt des folosit în mediul organizaţional care promovează sisteme de management performante. Însă pe cît de dorit de obţinut, pe atît greu de realizat. Six Thinking Hats® realizează sinergie fără multe explicaţii. Six Thinking Hats® generează rezultate care sunt ale echipei cu şanse de reuşită exponenţial multiplicate. Punerea la un loc a celor mai buni jucatori de fotbal din lume nu genereaza cea mai bună performanţă, aşa cum proprietăţile apei nu sunt suma proprietăţilor oxigenului si hidrogenului sumate.

inceputul paginii

10. Îndepărtarea ego-ului
Probabil ca cel mai mare obstacol în calea unei gîndiri rapide şi eficiente este propriul ego. Oamenii tind să folosească gîndirea pentru a: întări, consolida şi lăuda propriul ego. Gîndirea este folosită pentru a ataca gîndirea altor oameni, pentru a arăta altora cît eşti de deştept, pentru a exprima poziţii antagonice personale.
Confruntarea şi gîndirea adversarială problema ego-ului. Cu metoda Six Thinking Hats® ego-ul tău va performa cît mai bine sub fiecare pălărie.
Metoda Six Thinking Hats® asigură o explorare obiectivă şi neutră a subiectului – ceea ce argumentarea nu face.

inceputul paginii